Coaching

Vaak krijg ik de vraag wat het verschil is tussen therapie en coaching. Kort gezegd is therapie het verhelpen van klachten (ergens ‘vanaf’ willen) en coaching het toewerken naar een doel.

Therapie is meer ‘curatief’, coaching meer ‘educatief’. Therapie is meer op het verleden en verwerking gericht, coaching meer een leerweg gericht op de toekomst.

Dit is wel wat zwart-wit, in de praktijk loopt het soms in elkaar over en komen er therapeutische werkwijzen voor in coaching en kent therapie ook coachende momenten.


Ik onderscheid werk gerelateerde coaching en persoonlijke coaching. 

Contact

Werk gerelateerde coaching 

Werk gerelateerd is vaak naar aanleiding van overbelasting, loopbaan-overwegingen, vragen rond leidinggeven, conflicten op het werk, moeite met stress-regulatie.

Maar werk gerelateerde coaching kan ook meer positief tot doel hebben om bepaalde vaardigheden en inzichten te versterken en de eigen loopbaan en professionele ontwikkeling een extra boost te geven.

Begeleiding bij burn-out of ‘bore-out’ valt vaak ook onder werk gerelateerde coaching, als het door de werkgever vergoed wordt.

Contact

Werk gerelateerde coaching in opdracht

Het komt voor dat een medewerker vanwege gedragsproblemen op het werk door de leiding een coaching krijgt ‘opgelegd’, die niet vrijblijvend is, maar voorwaardelijk voor behoud van contract of functie en die wordt afgesloten met een beoordeling en een verslag in het personeelsdossier.


Als coach werk ik dan in de driehoek coachee, opdrachtgever, coach. Dit soort begeleiding heet bij mij ‘functioneringscoaching’ in opdracht van en bekostigd door de organisatie.


Evengoed kan een leidinggevende een coachingtraject aanbieden aan een medewerker als middel om professionele ontwikkeling te bevorderen. Niet omdat er een ‘probleem’ is, maar omdat het altijd goed is om in ontwikkeling te blijven en medewerkers ‘te boeien en te binden’ aan de organisatie en op kosten van de organisatie. Dit soort begeleiding heet bij mij ‘ontwikkelcoaching’ in opdracht van en bekostigd door de organisatie.

Contact

Teamcoaching

Waar kan een team op een gegeven moment behoefte aan krijgen?


  • Teamvorming, bij de start van een nieuw samengesteld team


  • Teambegeleiding, bij begeleiding van een team richten we ons primair op de inhoud van het werk, op de werkprocessen en de taakverdeling


  • Teamontwikkeling, bij een team dat al goed functioneert kan behoefte komen aan een hoger niveau van gezamenlijke inspiratie en onderlinge samenwerking


  • Crisisinterventie, bij problemen waar men niet of maar gedeeltelijk of te langzaam zelf uit komt


  • Deskundigheidsbevordering, wanneer een professioneel team aanvullende kennis en kunde in huis wil halen en een externe daarvoor wil in huren


  • Versterking van onderlinge band, wanneer het weer es goed lijkt om samen iets buiten het werk te ondernemen, als een periodiek onderhoud van het welbevinden van de leden in relatie tot elkaar

Mijn meer algemene visie op wat elk team, in welke fase dan ook, sterk en productief maakt:

Een gemeenschappelijke en door alle leden onderschreven doelstelling die boven de individuele doelstellingen uitstijgt. (het geheel is meer dan de som der delen)

Een onderlinge taak- en verantwoordelijkheidsverdeling die aansluit bij de individuele competenties van de leden en die de voor de doelstelling benodigde kwaliteiten omvat.

Gezamenlijk overeengekomen spelregels t.a.v. de besluitvorming en de onderlinge communicatieve en relationele processen.

Aan een traject gaat altijd een teamassessment vooraf in de vorm van een aantal sessies met de opdrachtgever en leden van het team. Op basis van dit assessment kiezen we gezamenlijk voor een vorm van begeleiding.

Contact

Persoonlijke coaching 

In een persoonlijke coaching gaat het om versterken en ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden in hoe je met jezelf omgaat en hoe je je verhoudt tot anderen. Bewustwording van bijvoorbeeld: ‘Wat laat ik zien aan de wereld (en/of mezelf) en wat houd ik verborgen voor de wereld (en/of mezelf)?’ of ‘Hoe krijg ik meer regie over mijn leven en werk?’ of ‘Wat kan ik veranderen in mijn leven en in mezelf en wat moet ik gaan accepteren in mijn leven en in mezelf? En hoe maak ik dat onderscheid?’ Persoonlijke coaching is een leerweg, geen ‘behandeling’. Voor meer ernstige psychologische problemen is er therapie.

Contact
Share by: